vrijdag 15 juni 2012

Al-Andalus

Een korte serie; deel I

Als je een debat voert met mensen, die weinig van de islam weten, maar beweren dat wel te doen dan komen regelmatig een aantal punten terug:
-Al-Andalus was een multicultureel paradijs, waar christenen, joden en moslims vreedzaam samenleefden.
-De islam is dan misschien gewelddadig, maar pfoe die christenen konden er ook wat van; kruistochten.
-Zonder de islam was het westen tijdens de donkere middeleeuwen al zijn kennis kwijtgeraakt. Wees de islam maar dankbaar voor wiskunde, algebra, medische kennis.

Ik - niet ik, maar de aangehaalde auteurs - zal dat in deze serie trachten te ontkrachten.

Het sprookjesachtige Andalusië

En wie in de mythe van het ”vreedzame samenleven” gelooft, dat volgens de collaborateurs de betrekkingen tussen veroverden en veroveraars vormde, zou er goed aan doen de verhalen over in brand gestoken kloosters en kerken te lezen, over ontheiligde kerken, verkrachte nonnen, christelijke of joodse vrouwen die ontvoerd of in harems opgesloten werden. Hij zou er goed aan doen om over de kruisigingen van Cordoba na te denken, over de opgehangenen van Granada, over de onthoofdingen in Toledo en Barcelona, Sevilla en Zamora.

Lees verder op  Het Vrije Volk

Het is niet erg politiek correct om christelijke militaire overwinningen te vieren of de ‘la Reconquista’ als een bevrijding van Spanje te beschouwen. Er wordt gezegd dat een minder ontwikkelde en een meer gewelddadige cultuur, de christelijke, een nobele en hoger staande Arabische vernietigde in Al-Andalus. Dat is een gevaarlijke en bedrieglijke legende. Het echte verhaal is veel interessanter.
http://ejbron.wordpress.com/2012/08/20/terwijl-europa-worstelde/#more-25005

Jihad, Dhimmitude and muslim Spain;
uit:  Andalusian Myth, Eurabian Reality

Al-Andalus represented the land of jihad par excellence. Every year, sometimes twice a year, raiding expeditions were sent to ravage the Christian Spanish kingdoms to the north, the Basque regions, or France and the Rhone valley, bringing back booty and slaves. Andalusian corsairs attacked and invaded along the Sicilian and Italian coasts, even as far as the Aegean Islands, looting and burning as they went. Thousands of people were deported to slavery in Andalusia, where the caliph kept a militia of tens of thousand of Christian slaves brought from all parts of Christian Europe (the Saqaliba), and a harem filled with captured Christian women. Society was sharply divided along ethnic and religious lines, with the Arab tribes at the top of the hierarchy, followed by the Berbers who were never recognized as equals, despite their Islamization; lower in the scale came the mullawadun converts and, at the very bottom, the dhimmi Christians and Jews.

Lees verder op
http://www.andrewbostom.org/blog/2010/08/24/jihad-dhimmitude-and-muslim-spain/

De valse romantiek van Al-Andalus

De mythe van Al-Andalus is een geconstrueerde mythe die wil aantonen dat de moorse periode in alle opzichten beter zou zijn geweest dan wat er vóór kwam, de Visigoten, of daarna, de Katholieke Koningen. Het is een mythe die geboren is uit politieke overtuigingen, vorm gekregen heeft door middel van herkenbare retorische bewerkingen. We kunnen deze mythe ontmaskeren omdat ze in historische tijden heeft plaatsgevonden en zich bedient van een fysiek medium, de taal. Het centrale element, Al-Andalus is geen onderdeel van de geschiedenis van Europa in culturele zin, maar alleen in geografische zin. Al-Andalus is binnen de Europese context een fossiel, een anomalie, geografisch verbonden met Europa, cultureel en religieus met de islamitische wereld in Afrika en Azië. Al-Andalus heeft nauwelijks een culturele bijdrage geleverd aan Europa en kan in dat opzicht zeker niet vergeleken worden met de betekenis van Grieken en Romeinen. 

http://www.hetkoninkrijkderhemelen.info/?page_id=55158

 

Andalusië: de imaginaire islamitische heilstaat

Fundamentalisten pleiten voor de vorming van een moslimstaat, waarin het kalifaat het hoogste wereldlijk gezag zou moeten vormen. Een islamitische staat zou superieur zijn aan de democratische rechtstaat. Als voorbeeld van zo’n heilstaat wordt steevast Andalusië aangevoerd, waar islamieten, joden en christenen in de 12de eeuw vreedzaam en in harmonie zouden hebben samengeleefd. Maar is dat wel zo?
Lees verder op hoeiboei

De mythe van de Gouden Eeuw in Spanje (+ update)
(Door: Emmet Scott)
Steeds opnieuw wordt ons verteld dat de eerste beide eeuwen van het Spaanse emiraat, dat naar het heet in het jaar 756 werd opgericht door Abd al- Rahman, een echte Gouden Eeuw van de Spaanse geschiedenis was.
http://ejbron.wordpress.com/2013/06/26/de-mythe-van-de-gouden-eeuw-in-spanje/ 

Reconquista !

Normaal zet ik dingen 'uit de media' ergens links en komt er blognews automatisch voorbijschuiven. Dan wandel ik nog langs van alles, maar het volgende stuk was aan mijn aandacht ontsnapt en verdient heel veel aandacht. Wat een geweldig stuk over hoeveel moeite de Spanjaarden er mee hadden om de Moren uit hun land te verwijderen. En hoe exemplarisch voor de huidige situatie:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/12/de-moren-in-spanje-na-de-verovering-in-granada-tot-hun-uitzetting

Spanje na de verovering van Granada
Na de verovering van Granada in 1492, behielden de moslims van de stad hun geloof en gewoontes, maar in 1501 werden zij alsnog verplicht zich te bekeren. De afstammelingen van de moslims, of moren, van Al-Andalus deden er alles aan om hun gewoontes en ideeen te kunnen voortzetten gedurende de 16e eeuw.

The Expulsion of the Moors

To this day, the Muslims of the world lament the loss of Andalus, the Arabic name for their Spanish Kingdom. While every Muslim knows what a mortal blow the loss of Spain was, few in the West are aware that even after the fall of Granada, the Spanish were not so easily rid of Islam.
On January 2, 1492, the Islamic Kingdom of Granada was surrendered to the Catholic majesties of Ferdinand and Isabella. After 781 years, Spain was free. However the capitulation was negotiated. Ferdinand and Isabella did not want a bloodbath of a frontal assault on a fortified city, and so granted generous terms.
http://sheikyermami.com/2013/05/19/the-expulsion-of-the-moors/

De mythe van de Gouden Eeuw in Spanje (+ update)
http://ejbron.wordpress.com/2013/06/26/de-mythe-van-de-gouden-eeuw-in-spanje/ 

München: Herdenking van het bloedbad op 4000 Joden door moslims in Granada
http://ejbron.wordpress.com/2013/12/27/munchen-herdenking-van-het-bloedbad-door-moslims-op-4000-joden-in-granada/#more-52650