maandag 19 november 2012

Gaza, waarheen

De zesde dag van Pillar of Defence gaat zo in. Ik heb geen glazen bol en ik kan niet in de toekomst kijken. Waar het begon dat weten we, maar waar zal het eindigen? Het begon met 12.000 raketten van Hamas de afgelopen jaren op het zuiden van Israël.

Israël heeft in zijn korte bestaan nog maar weinig vrede gekend:
 
-48- Aangevallen door alle buren ter verwelkoming, deportatie van 800.000 Joden.
-64- oprichting PLO
-67- 6-daagse oorlog met Egypte, Syrië, Jordanië en Irak
-73- Yom Kippoer - met Egypte en Syrië
-78- eerste invasie van Libanon uitgelokt door de PLO
-82- tweede invasie van Libanon tegen PLO en Syrië
-87- eerste intifadah
-91- eerste golfoorlog, Iraakse scuds op Israel, dat niet reageert
-2000- tweede intifadah
-2006- derde Libanonoorlog ditmaal met Hezbollah
-2009- operatie Cast Lead in Gaza
-2012- operatie Pillar of Defence in Gaza

Hiernaast is er de constante rakettenregen vanuit Gaza, de zelfmoordaanslagen en andere terroristische activiteiten.

Is de situatie erg veranderd na de Arabische Lente, die in sommige landen nog in volle gang is; Syrië, Jordanië? Ja zeggen sommigen, want er zijn nu anti-Israelische regeringen aan de macht gekomen, of dreigen te komen.

In Turkije, dat opnieuw zijn Ottomaanse droom koestert en in almaar sneller tempo islamiseert. Hoe bestaat het dat een land met een premier die dergelijke uitspraken doet nog lid is van de Navo en dat de EU nog niet alle gesprekken stopgezet heeft?
In Egypte, dat wel 5 miljard EU geld ontvangt, terwijl daar nu de oprichters/geestelijke vaders van Hamas aan de macht zijn; de moslimbroeders.Waar de president meedoet aan gebeden om alle Joden te vernietigen.

Maar is de situatie wel zo anders? Turkije is nieuw in het rijtje, maar zal nog wel een tijdje aan de leiband van de Navo en de EU lopen. Wel blaffen maar niet bijten. Het rijtje is niet zoveel anders dan in de samenvatting hierboven. Ik wil de situatie niet bagatelliseren. Allerminst. Maar het zijn de aloude vijanden.

Syrië, Irak en Jordanië zijn op de korte termijn geen bedreiging, die hebben hun eigen interne problemen op dit moment. Hezbollah zal wel weer aardig aangesterkt zijn sinds de laatste confrontatie en die hebben al eerder laten weten over 'langere' afstands-raketten te beschikken, die Hamas nu ook bewezen heeft. En dat is dan ook Hamas grootste succes in deze confrontatie, ze hebben laten zien Tel-Aviv en Jeruzalem te kunnen bestoken. Nog niet raken, maar de vraag lijkt eerder niet of- maar wanneer ze dat wel kunnen.

Er lijkt voor Israël maar één ding op te zitten om dat in de toekomst te voorkomen en dat is de totale verwijdering van het Hamas regime. Elsevier verwijst via het 'weg-met-ons-blaadje' Haaretz naar die oplossing:
Israël zal de Gazastrook met een militaire aanval terugsturen naar de Middeleeuwen. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai zaterdagavond gezegd. 

En ook The Jerusalem Post ziet dat doel:
The constant firing of thousands of rockets and mortar shells at southern Israel from the Gaza Strip over the past 11 years must finally come to a halt.

De directe buren Syrië en Jordanië zijn op het moment tandeloos al ziet het er naar uit dat dat in de nabije toekomst kan veranderen als de salafisten ook daar de macht overnemen. Hamas en Hezbollah zijn op dit moment het gevaarlijkst. En al is de één sunni en de ander shia, hebben ze een opmerkelijke overeenkomst. Ze zijn beiden proxy's van Iran. En dat is de echte bedreiging van Israël.

Ome Frik van de Amsterdam Post verwacht dat Israël de handen vrij wil aan haar grenzen om in Iran te kunnen ingrijpen:
Als Israël een preventieve aanval zal gaan uitvoeren deze winter of dit voorjaar in Iran om de nucleaire fabrieken naar het stenen tijdperk te helpen dan zitten ze niet te wachten op een achtertuin die hen in de rug zal aanvallen.

Naar verluid heeft Iran afgelopen week zijn ondergrondse faciliteiten voor uraniumverrijking in bedrijf genomen en is hun nucleaire programma daarmee zo goed als niet meer uit te schakelen. Niet als niet de slagkracht van de VS meedoet, en onder de net herkozen Obama valt dat niet te verwachten. En ook niet met Israëlische conventionele wapens. 

-zullen de Egyptische moslimbroeders ingrijpen als hamas verpletterd dreigt te worden
-of zal Iran dan Hezbollah inschakelen en wat voor een hoeveelheid raketten hebben die inmiddels wel niet
-wat gaat Turkije doen
-en de EU(niks)
-en de VS(niks)
-zal SA nog doorgang verlenen aan Israelische vliegtuigen op weg naar Iran als de door Hamas uitgelokte oorlog met Egypte uitbreekt
-hoe goeie vrindjes zijn Egypte en Iran geworden tijdens de ontmoeting van onafhankelijke staten in Teheran

Al-Qaradawi (geestelijk leidsman van oa. Ahmed Marcouch) roept alvast op tot de totale arabische oorlog tegen Israël
http://globalmbreport.org/?p=7456&utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+TheGlobalMuslimBrotherhoodDailyReport+%28The+Global+Muslim+Brotherhood+Daily+Report%29

Jerusalem Post vraagt om disproportionate deterrence
http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?ID=292464&R=R1&t=t

Nederland sponsort Gaza
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3350474/2012/11/19/Nederland-geeft-3-miljoen-aan-Gaza.dhtml#.UKp-vBVcCcw.twitter

Gaza update
http://fubarfubar.blogspot.nl/2012/11/gaza-update_20.html

Sultan Knish benoemt het:
Until now Israel has had to cope with a region where it was hated primarily based on race. Now it will have to survive in a region where it is hated based on religion. In some ways this will not be so different, but in other ways it will be.
http://sultanknish.blogspot.nl/2012/11/the-gates-of-jerusalem.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+FromNyToIsraelSultanRevealsTheStoriesBehindTheNews+%28from+NY+to+Israel+Sultan+Reveals+The+Stories+Behind+the+News%29


 Tegen wil en dank en zonder toestemming gepubliceerd op
http://www.costaconnectie.nl/2012/11/19/israel-heeft-zijn-korte-bestaan-nog-maar-weinig-vrede-gekend/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten