donderdag 14 maart 2013

Het wordt feest !


In Afghanistan deze lente/zomer. De enige stad die feitelijk houdbaar is de laatste 30 jaar in dat land is Kabul.

En nu gaan de VS zich terugtrekken, omdat Obama dat beloofd heeft. Niet eerst uit de periferie en je dan terugtrekken naar je centrum teneinde zoveel mogelijk van je troepen levend uit dat HellHole te halen. Nee natuurlijk niet. Er lopen maar twee (2) wegen door heel dat land, en ze komen allebei in Kabul uit. Eéntje vanuit Kandahar in het zuiden, thuisbasis van Mullah Omar, chef van de Taliban. En ééntje vanuit Peshawar Pakistan, Al-Qaeda. Dat al gelang de stemming van de Pakistani afgesloten wordt, of de bevoorrading wordt opgeblazen, dan wel geconfisqueerd.

Wardak is niet zo maar een provincie. Het behoort tot de eerste 'ring' rond Kabul. Als je dat, en je aanvoerroutes al weggeeft onder een beetje druk van Karzai. Dan, dan moet je gewoon toegeven dat je de oorlog verloren hebt, en, een uiterste inspanning doen je troepen veilig thuis te krijgen. Dan is het een slecht idee om de bevoorradingslijnen en vluchtwegen door te snijden.

(Reuters Wed Mar 13, 2013   - The Afghan policeman manning a checkpoint glances at the snow-covered mountains that are home to Taliban fighters and predicts what would happen if elite U.S. forces leave Wardak province, seen as the gateway to the capital of Kabul.

Karzai orders US special forces out of Afghan province, BBC
NATO, Afghan forces fight insurgents near crash, Armytimes.com Aug 7, 2011
Taliban Claim Responsibility For IED Blast That Killed Six U.S. Troops Yesterday, HolgerAwakens,
july 9, 2012
Taleban at Kabul's doorstep, BBC 13 August 2008