maandag 9 december 2013

Oooooh Oooooh Amsterdam


Even een virtueel rondje door Amsterdam. Amsterdam die mooie stad. Stad van grachten, woonboten, musea, coffeeshops, de Wallen en de hoeren, Ajax en Johan Cruijff. Het Vondelpark, de lichtjes op het plein. Het Concertgebouw, Paradiso, 't Rijks, 't Stedelijk, 't Van Gogh. Van Gogh.. .  Die stad die mensen trekt van over de hele wereld.

Als ze je aan de andere kant van de wereld vragen waar je vandaan komt, en je zegt Nederland of Holland en ze kijken je onbegrijpend aan, en als je dan Amsterdam zegt en dat ze het dan wèl weten. Die stad. Stad waar ik zes jaar een bootverhuurbedrijfje had (zodat ik buiten het seizoen de kunstenaar uit kon hangen) en nu al dertig jaar woon en elk plekje water en grachtenpand uit mijn hoofd ken. Stad waar ik graag over vertelde aan mijn gasten.

Vandaag wil ik u een ander stukje laten zien. De grachten zijn vanzelfsprekend wat beperkt. Daar wonen een bepaald soort wezens, ook wel grachtengordeldieren genoemd, in hun geheel eigen habitat. Dat heb ik al aan velen laten zien. Binnen die smalle gordel ligt het centrum; de Wallen (waar ik dan weer graag kom) en het daarmee contrasterende Kalverstraat-Nieuwendijk gebied. Dat geheel krijgt een straatnaambordje waar Centrum op staat. En daar gaan we vandaag dus niet naar toe.

Stad waar ik niet ben opgegroeid maar wel volwassen geworden. Stad van mijn eerste echte liefde en ook van mijn laatste. Stad waar ik zoveel aan te danken heb, Stad waarvan ik dacht dat ik er nooit meer weg zou willen.

We gaan naar buiten. Niet gelijk buiten de ring. Dat zou wel een enorme overgang betekenen en een cultuurshock teweeg brengen. We nemen niet de metro naar Suriname, we gaan niet naar 020-Gaza en ook niet naar de graaiers aan de Zuid-As, noch nemen we de boot naar Noord dat eigenlijk geen Amsterdam is. We gaan naar de 19-eeuwse ring net buiten het centrum, die zo populair is onder veel modale autochtone Amsterdammers. De Pijp, Oud-West, blablabla. Das ook alleen maar omdat ze geen keus hebben, maar dat terzijde.

Zelf woon ik in Oud-West, dat kleinere stukje -naast het Vondelpark- van het stadsdeel dat nu West heet (een keurige buurt toch). Niet te verwarren met Nieuw-West, dat wel buiten de ring ligt. Vroeger woonde ik in Oost, al stond er centrum op het straatnaambordje. Ik wil u eens iets van mijn buurt laten zien. Daar komt eigenlijk al mijn inleidende geleuter wel op neer denk ik.

Eén foto zegt meer dan duizend woorden zeggen ze wel eens. Welnu, hieronder staan 50 foto's van de stad die ik in de tijd dat ik hier woonde ingrijpend heb zien veranderen. Ik heb de fotootjes geprintscreend van google maps. Ik dacht dat dat sneller zou gaan, maar door al het emotionele oponthoud bleek dat niet zo te zijn.


Alle fotootjes staan na de lees verder, want anders zou de hele voorpagina  vol staan. Ze zijn allemaal klikbaar zodat ze groter worden. Als u op de eerste klikt, kunt u daarna op de foto's zelf klikken om ze als een soort van diavoorstelling op ware grootte af te spelen. Makkelijker kon ik het in blogspot niet maken.

Gepubliceerd op De Vrije Chroniqueurs

Zie ook GeenStijl

Lees verder


Amsterdam


Kinkerstraat 
 

Ten Kate markt

Wenslauerstraat

 J.P. HeijestraatMet jihad filmpjes binnen, tis tenslotte wel een halal-zaak


Beukenweg

Javastraat

 En helemaal aan het eind van de Javastraat heb ik ook een autochtone ondernemer gespot met een groentewinkeltje. Zijn winkel is in een soort van hutje langs de kant van de weg zoals je dat in de derde wereld ziet.

Jongkindstraat

Bm de Vlugtlaan (buiten de ring)


Al die Amsterdamse mensen
AT5, Frank Buijs

11 opmerkingen:

 1. This is my town and I feel guilty as hell, and I don't know how to stop it.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Rotterdam is het niet veel anders. Ik denk nog een paar jaar...dan zijn onze steden islamitisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelfs in Zwolle begint zich al zoń straat te vormen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is mijn geboortedorp. Ja helaas ook daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. pfff en ik maar denken dat het socialistische Nijmegen de meest linkse moslim steunende enclave in Nederland heeft, Wir haben immer wieder Zimmer frei freund Fub

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik mis in de Javastraat "het Vogeltje". Zal nu wel een .......zaak zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De P.J.Heijestraat, tussen Overtoom en Kinkerstraat. Zijn er ook nog oorspronkelijke NL-winkels ? Zover ik weet is het voormalig W.G.terrein een witte enclave in die wijk.
  Burgm.de Vlugtlaan ? ? In 1985 zat er alleen een Turkse kleermaker in de buurt van de rotonde, verder alleen NL-winkels. o.a Kijkshop en Hema

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik woon op het W.G terrein (40 meter van de J.P Heije). Mijn buurtmeisje was Femke Halsema
  http://fubarfubar.blogspot.nl/2013/05/guttugut-femke-toch-agossie-wat-heb-ik.html
  Die in hetzelfde stemburo als ik stemde en Rob Oudkerk was mijn huisarts.
  Nederlandse winkeltjes, nou mot ik ff denken hoor. 15 jaar terug hoorde ik al wel mensen trots melden dat de J.P. Heijestraat de meest multiculturele straat van Adam was. Wel 140 verschillende nationaliteiten hadden er een winkeltje (Parool ofzo)
  De sigarettenboer heeft zelfmoord gepleegd, de kaasboer is met pensioen. eeeuhm. Op het hoekie met de kinkerstraat zit nog een nederlandse sigarenboer, maar daar moest ik serieus over nadenken. O ja en een Hema. Dat was het wel denk ik.
  ik overdrijf, er zit nog wel anderhalve toko. maar....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig te lezen, U woont op W.G.-terrein. Ben ik tamelijk bekent (vroeger) In de jaren 60 reed in nog met m,n auto door dat poortje in de Helmerstr het terrein op, geen controle of iets. Is nu een plantsoentje ervoor.
   Een oude tante van mij woont in de vroegere "Zusters-flat" (hoogste gebouw daar. ...Itemastr. De vroegere W.G-gebouwen zijn nu o.a. bevolkt door "kunstenaars",etc.
   Mijn oudste zus heeft 30 jaar(35 ! ) terug als verpleegster in het KNO-gebouw aan de andere kant gewerkt. Dat is waar nu die (multiculti) school staat met polisie-bureau a/d overkant.
   Zelf woonde ze in die hoge flat aan einde Burg. de Vlugtlaan (dat werd op zich een "enclave", van oorspronkelijke A,dammers ! ! ) Naar beneden kijkend zag je die "laan" ver........
   Ze heeft het zelf gelukkig (de allerlaatste phase ) niet meegemaakt. Haar man ( Am. ) had het toen al over "no-go-areas". Daar moesten WIJ toen een beetje om meesmuilen.
   Geen idee hoe alles nu is (tot ik Uw foto,s zag ) ben al 15 jaar niet meer geweest in NL.
   delamontagne

   Verwijderen